Jokainen päivä kätkee sisäänsä jotain mikä koskettaa..

torstai 15. toukokuuta 2014

ÄITI


Aloitin tämän tekstin jo äitienpäivänä mutta teksti ja aika sen loppuun kirjoittamiseen katosi jonnekkin. Aloitan siis alusta uudella yrityksellä saada tämä valmiiksi.
Kuten moni jo tietääkin juuri ennen äitienpäivää saimme perheenlisäystä, pieni cotton vauva Rölli muutt meille ja osa ajastani on varmaankin kadonnut juuri tästä syystä;)
Minulla on siis ilo olla kolmen pöröpään lisäksi "äiti" myös kahdelle pörröiselle koiralle.

Äitinä olo on maailman ihanin ja samalla myös maailman raskain homma. Välillä on ihan hemmetin väsynyt ja kuitenkin samaan aikaan niin tajuttoman kiitollinen että saa olla äiti.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitinkin saan useimmiten olla ärsyttävä äiti, viime aikoina hermojani on koeteltu välillä vähemmän ja välillä enemmän. Edelleen vapaa päivät alkavat vanhimman pörröpään sängystä ylös saanti rallilla, mehu rallin kautta nuorimman pörröpään vakioon että aamupalaksi tilataan aina jotain sellaista mitä kaapista ei löydy. Siihen omasta vapaasta tahdosta lisäsin vielä koiran pissatus, leikitys, ruokailu rallin.
Päivittäin koen epäonnistumisia ja onnistumisia äitinä. Päivittäin koen olevani riittämätön ja silti täys työllistetty. Joka päivä yritän olla parempi äiti toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän. 
Täydellisyyden tavoittelu on raskasta, ehkä olisi helpompi vain luovuttaa ja keskittyä oleelliseen, olemaan vain läsnä. 
Millainenhan se täydellinen äiti muuten mahtaa olla? 

Jos erehtyy tarkkailemaan sosiaalistamediaa, vauva palstoja, mediaa ja kaiken mailman trendejä, on täydellisyys kohdallani hyvin nopeasti tavoittelemattomissa.
Pitäisi syöttää luomua, terveellistä, itse valmistettua ruokaa ja sekin kellontarkkaan, yö unien pitäisi olla oikean mittaiset, lapsien pitää osata mennä itse nukkumaan, ilman vieressä pötköttelyä. 
Lapsien kanssa pitää ulkoilla, liikkua, askarrella, lukea, tanssia, laulaa ja mieluusti kuskata kaiken laisiin hienoihin harrastuksiin. Pitää olla virikettä virikkeen perään, aikaa ja rahaa. Ihanaa olisi pukea lapset nätisti mutta ekologisesti. Liikaa leluja ei saa olla, mutta kaiken laisia pelejä vermeksiä kuitenkin. Tv:tä ja tietokoneita käyttö on tarkasti rajattua, lapsilta pitää vaatia osaamista mutta ei tietenkään liikaa. Älä passaa, mutta ole kuitenkin aina lapsen käytettävissä. Sylissä pitää saada tietty olla jos lapsi tahtoo. Sisarusten riidat selvitetään rakentavasti ja lapsi laitetaan jäähylle jos tarve vaatii. Ikinä ei ääntä koroteta, eikä uhkailla vaan asiat selvitetään puhumalla. Läksyt tietenkin hoidetaan heti ravitsevan luomuvälipalan jälkeen sulassa sovussa. Kiroilua ei sallita, alkoholia ei nautita, karkki päivä on vain kerran viikossa ja hampaat pestään aamuin illoin. Jos lapsi tarvii erikois ohjausta/hoitoa kuten peitehoitoa, jumppaa, puheterapiaa, toimintaterapiaa ja orakokeen käyttöä, hyvä äiti hoitaa tietysti nämä kaikki "kotitehtävät" joka päivä.
Jotta äiti voi hyvin, hän myös hoitaa itseään liikkumalla säännöllisesti, syömällä terveellisesti ja nukkumalla tarpeeksi. Äiti pitää huolen että koti on siisti, pyykit pestyinä ja silitettynä ja koti pihalla kasvaa luomu puutarhassa porkkanat, tillit ja muut härpäkkeet.
Täydellisen äidin lapset käyttäytyvät tietenkin mallikkaasti, kotona, kaupassa ja ravintolassa. Ne ei koskaan kitise eikä halua sieltä hyllystä mitää ja ne syö sivistyneesti haarukalla ja veitsellä. Täydellisen äidin lasten nenästä ei valu räkä, eikä ne todellakaan kaiva sitä nenää ja tunge sitä räkää sen jälkeen suuhun. 
Täydellinen äiti ei koskaan ole väsynuyt, kiukkuinen tai turhautunut. Täydellinen äiti  osaa kasvattaa lapsista sosiaalisia, normaali kokoisia, terveellisesti syöviä, paljon liikkuvia ja hyvin käyttäytyviä lapsia. Täydellinen äiti tietysti antaa rakkautta ja läheisyyttä kaikille lapsille tasapuolisesti ja tarpeeksi joka päivä.

Ja totuus kohdallani on hyvin kaukana tästä minun ihan itse kehittelemästäni täydellisestä äidistä.
Tänäänkin ulkoilut on kauniista säästä huolimatta tekemättä, jos autoon siirtymistä ei lasketa. Päivälliseksi tarjoilin lapsille pinaattilättyjä jälleen kerran. Tehtävät on tekemättä. Annoin lapsille jätskiä, vaikka ne kiukutteli, luomu puutarhaa en edes harkitse ja luomusta en mutenkaan jaksa vouhottaa..karu totuus kun on että jos me kaikki syötäis vain luomua..ruoka loppuisi aika nopeaa. Suurin suoritus tälle päivää on pika imurointi. Ikkunat on edelleen pesemättä ja olen väsynyt äiti. Olen juonut ihan liian monta kuppia kahvia ja antanut lapsen lorottaa vettä ihan turhan paljon. Aamulla pesin vain omat hampaani ja virikkeitä ei vielä tälle päivää olla järjestetty, eikä eilisellekkään, jos ei lasketa sitä että pörröpää leikkasi paperisilppua noin 30 sekunttia. Ihmekyllä läksyt on tehty ja ne on jopa tehty ilman että kellään on mennyt hermot, luultavasti sekin johtuu niitten vähäisestä määrästä. Lasten vaatteet tipahtavat ulko ovella lattialle ja minä nostan ne naulakkoon jotta toimintaterapeutti mahtui ovesta sisään. Luultavasti illalla nukkumaan mennessä menen pötköttelemään lapsen viereen ja otan pikku nokoset koska olen kaikesta huolimatta väsynyt.
Huippua on että just tänään meillä sattui olemaan ratsastus jotta voin tarjota lapsilleni edes jonkin laadukkaan harrastuksen. Yksi piste minulle. Kaikki tappelut olen selvittänyt uhkailulla. Aika monta miinus pistettä minulle. Ja illalla otan luultavasti lasin viiniä vaikka se ei ole terveellistä eikä hyväksi minulle.

Kaikesta tästä epätäydellisyydestä huolimatta minä sain äitienpäivänä monen monta ihanaa korttia ja lahjaa. Kaikesta huolimatta olen lapsilleni täydellinen äiti<3
2 kommenttia:

  1. Jälleen kerran niin asian ytimessä :)

    Sinulla on taito kiteyttää asiat ja kertoa juuri niin kuin ne ovat... tai ainakin minä koen niin...kuin kertoisit minun elämästäni näiden viimeisten lähes 25 vuoden ajalta kun olen saanut olla äitinä. (Marraskuussa tulee se 25 vuotta täyteen :) )

    VastaaPoista
  2. Ah, ihanaa jos meitä täydellisen epätäydellisiä äityleitä on enemmänkin. Se on aina niiiiiin lohduttavaa, varsinkin niinä hetkinä kun leukaperät kiristyy ja takahamapaat pureutuu yhteen. Median luomat kiiltokuvat ja luonnottomat vaatimukset äitiydestä saavat meidät turhaan stressaamaan ja miettimään liikaa, senkin ajan voisi käyttää äitiydessä paremmin. :) Kiitos kirjoituksestasi :)

    VastaaPoista

Kiitos <3